Google
Harta Site (RO)

Site Map (EN)
Acasa

Cariera

Proiectare 3D
                 

Lectii
SolidWorks


Proiectare 2D

Galerie foto

Galerie video

Download

Servicii

Link-uri

Contact
Data lansare /
Release date
April 20, 2008

Acasa | Cariera | Proiectare 3D | Lectii SolidWorks  | Proiectare 2D

Galerie foto | Galerie video | Download | Servicii | Link-uri | Contact

Copyright 2015 Florin Ababei. All rights reserved.
Back to top  |  Back to Lectii SolidWorks  |  Trimite feedback  |  Feedback-uri primite

Lectii SolidWorks - LECTIA III.5 nivel AVANSAT
Parerea ta conteaza!
Va invit sa trimiteti idei si sugestii legate de aceste lectii. Lectiile sunt pe placul tau? Pentru ca aceste materiale sa fie mai bogate in informatii utile, trebuie ca si voi, cititorilor, sa contribuiti cu ceva! Spune-mi sugestiile tale referitoare la continutul lor, daca ti se pare util sau nu, daca merita tot acest efort sau nu, sau chesti de genul asta.
Te rog sa folosesti link-ul de mai jos pentru a-mi trimite feedback.

Pentru a afla noutati si a fi curent cu actualizarea paginii,
da LIKE florinababei.eu pe Facebook! Multumesc!
   
   

Unelte specializate in SolidWorks: Sheet Metal. Modelarea tuburilor perforate

L3.5.1 Introducere

Aceasta lectie trateaza un domeniu asa zis "de nisa" si nu abordeaza Sheet Metal-ul in sine cu toate ca produsul final este Sheet Metal. Nu sunt folosite decat cateva din multitudinea de comenzi Sheet Metal.
Tuburile sunt utilizate in multe domenii: instalatii, auto etc si pot fi fabricate prin mai multe procedee: trase sau sudate pe generatoare. Modelul nostru se incadreaza in ultima categorie. Modelandu-l ca Sheet Metal vom avea posibilitatea de a-i exporta in format dwg sau dxf desfasurata pentru a fi prelucrata pe o masina CNC.


L3.5.2 Modelarea tubului

Schitati pe planul Top un cerc cu diametrul de 50 mm (care va fi de fapt diemetrul interior al tubului). Executati Extruded Boss/Base pe 300 mm (inaltimea tubului) bifand Thin Feature, setand la Thickness 1.5 mm (grosimea peretelui tubului) si apasand la nevoie butonul Reverse Direction pentru a executa operatia inspre exterior, asigurandu-ne astfel ca respectam dimensiunea interioara a tubului.


Ca o paranteza, daca aplicati setarile de la sectiunea Sfaturi si trucuri S.1 Cum sa imbunatatim calitatea reprezentarii muchiilor, modelul nostru poate arata ca mai jos.
In final obtineti un tub.
Schitati pe planul Right un dreptunghi avand una din laturile lungi coincidenta de-a lungul axei cilindrului si cealalta pe generatoarea lui. Apelati Cut Revolve setand Mid-Plane la Revolve Type si 1 grad la Angle. Obtinem astfel o taietura in tubul nostru. Mai mult decat atat, utilizand Cut Revolve, taietura este perpendiculara pe tangenta in acel punct, atat la exterior cat si la interior. Puteam utiliza Cut-Extrude pentru a taia tubul insa nu obtineam aceasta perpendicularitate. Am incercat modelul si cu aceasta ultima varianta de a obtine sectionarea tubului si este OK.
L3.5.3 Transformarea part-ului in part Sheet Metal

Selectati o muchie exterioara a taieturii obtinute la pasul anterior si apasati Insert Bends din toolbar-ul Sheet Metal. Setati Bend Radius la valoarea de 25 mm (jumatate din diametrul tubului) si K-Factor = 0.5 la Bend Allowance. Confirmand, in FeatureManager design tree apar trei pozitii noi: Sheet-Metal (in care puteti schimba parametrii setati la initierea comenzii Insert Bends), Flatten-Bends (care este modelul in starea desfasurata si Process-Bends cu modelul in starea infasurata.


Cu mouse-ul trageti de linia albastra de la capatul arborelui in FeatureManager design tree (Roll back) pana deasupra pozitiei Process-Bends. Vom avea pe ecran reperul in starea desfasurata. Vom adauga perforatiile pornind de la o perforatie centrala si multiplicand-o folosind Fill Pattern.
Schitati pe fata modelului un dreptunghi cu colturile diametral opuse coincidente cu laturile lungi verticale ale desfasuratei. Cotati marginile superioare si inferioare ca mai jos.

Iesiti din schita si initiati o alta schita in care trasati o gaura cu diametrul de 15 mm in centrul dreptunghiului (pentru a schita in cntrul dreptunghiului eu am trasat o linie orizontala ajutatoare si am schitat cercul cu centrul in mijlocul ei). Executati Extruded Cut bifand Link to tickness.
Multiplicam gaura folosind Fill Pattern. Setarile le aveti mai jos. Am cautat sa umplu cat mai bine zona dictata de schita aleasa ca frontiera.
Este momentul sa tragem de linia albastra pentru a reveni la modelul roluit (sau click dreapta pe linie si alegeti Roll to end).
Puteti adauga si tesituri (folosind Chamfer) pe muchiile exterioare ale imbinarii tubului pentru executarea sudurii, obtinand tubul in forma finala.
Observatie.

Daca priviti pozitia ultimei operatii adaugate (tesirea muchiilor), aceasta este dupa ultima operatie (Process-Bends). Aceasta inseamna ca la un Roll Back pentru a vedea desfasurata, ea va fi Suppress, neexistand nici o tesitura pe desfasurata.

L3.5.4 Salvarea desfasuratei in format dwg sau dxf

Apelati Make Ddrawing from Part si alegeti un templati blank (fara indicator, elemente de format, etc). Daca nu aveti asa ceva, este bine sa va creati unul.
Trageti in campul foii din View Palette (in care gasiti lista proiectiilor disponibile) proiectia Flat pattern. Veti primi mesajul de mai jos ce se datoreaza faptului ca SolidWorks a desfasurat modelul avand fata fixa pe un plan diferit de unul din planele de referinta. Puteti vedea in model faptul ca daca privim de sus modelul in stare desfasurata, muchiile nu sunt paralele cu vre-un plan de referinta. Unghiul masurat este de 0.5 grade, adica jumatate din unghiul introdus la Cut Revolve.


Trebuie sa aveti grija ca in Sheet Properties sa aveti neaparat scara 1:1 pentru ca exportul sa fie tot 1:1
Pe desfasurata SolidWorks ne indica unde este linia de indoire, directia, unghiul si raza de indoire. In cazul nostru aceste informatii nu ne sunt folositoare intrucat tubul se obtine pe masini de roluit tabla si nu prin indoire pe abkant.
Nu va ramane sa salvati desfasurata ca si dwg sau dxf.  Printre optiunile de export puteti alege versiunea de  AutoCAD, scara precum si daca doriti fisiere separate daca aveti mai multe sheet-uri. Sau puteti salva doar sheet-ul curent. Bifand Enable la Custom Map SolidWorks to DXF/DWG, puteti indica layer-e in care sa puna fiecare tip de entitate (contur, linii de axa, linii ascunse).
Rezultatul exportului il puteti deschide cu AutoCAD, eventual prelucra (adauga informatii referitoare la calitatea de material, grosimea de tabla, numarul de bucati, etc) si trimite la compartimentul CAM pentru procesare. Rezultatul va fi o minunatie de reper (din tabla), ce-i drept putin cam unsuros datorita uleiului de pe coala de tabla :) si care prin roluire va genera tubul dorit.