Google
Harta Site (RO)

Site Map (EN)
Acasa

Cariera

Proiectare 3D
                 

Lectii
SolidWorks


Proiectare 2D

Galerie foto

Galerie video

Download

Servicii

Link-uri

Contact
Data lansare /
Release date
April 20, 2008

Acasa | Cariera | Proiectare 3D | Lectii SolidWorks  | Proiectare 2D

Galerie foto | Galerie video | Download | Servicii | Link-uri | Contact

Copyright 2015 Florin Ababei. All rights reserved.
Back to top  |  Back to Lectii SolidWorks  |  Trimite feedback  |  Feedback-uri primite

Lectii SolidWorks - LECTIA II.6 nivel INTERMEDIAR
Smart Component pentru un utilizator smart

L2.6.1 Notiuni introductive

Asa cum spuneam in introducerea lectiei trecute (dealtfel strans legata de aceasta), Smart Component executa operatii (feature) si/sau il populeaza cu organe de asamblare sau orice alte componente alese la momentul definirii lui ca fiind smart. Se utilizeaza de regula pentru componente ce le utilizati frecvent si au asociate alte componente sau operatii.
Pentru un part smart aveti libertatea de a alege intre a-l lasa in pace asa cum este el sau a insera operatiile si/sau elementele ce le "duce" dupa el in ansamblul respectiv.
Continuam ansamblul de unde l-am lasat lectia trecuta (coltarul amplasat pe cele doua gauri + organele de asamblare) si-l vom defini ca smart. Apoi il vom insera de mai multe ori in ansamblu apeland pe rand la toate sau la parte din facilitatile lui. La final veti obtine ceva ca in figura de mai jos:

Parerea ta conteaza!
Va invit sa trimiteti idei si sugestii legate de aceste lectii. Lectiile sunt pe placul tau? Pentru ca aceste materiale sa fie mai bogate in informatii utile, trebuie ca si voi, cititorilor, sa contribuiti cu ceva! Spune-mi sugestiile tale referitoare la continutul lor, daca ti se pare util sau nu, daca merita tot acest efort sau nu, sau chesti de genul asta.
Te rog sa folosesti link-ul de mai jos pentru a-mi trimite feedback.

Pentru a afla noutati si a fi curent cu actualizarea paginii,
da LIKE florinababei.eu pe Facebook! Multumesc!


L2.6.2 Definirea part-ului Coltar ca fiind Smart Component

Deschideti ansamblul de la Lectia 5: Mate Reference si o scurta introducere in Sheet Metal. Pentru a defini un part ca fiind Smart Component aveti nevoie de un ansamblu care sa contina: partul ce se doreste a fi smart (in cazul nostru part-ul Coltar), componentele pe care doriti sa le asociati cu acest part smart (elementele de asamblare) si part-ul (sau part-urile) ce contine, respectiv contin, operatii ce se doresc asociate cu part-ul smart (in cazul nostru part-ul Placa cu cele doua gauri, operatia Extrude1 fiind cea vizata). Toate acestea intr-un ansamblu in care toate elementele sa fie pozitionate si sa aiba constrangeri.
Click in meniul Tools/Make Smart Component... In tab-ul Smart Component selectati coltarul nostru.

In tab-ul Components selectati toate organele de asamblare introduse iar in tab-ul Feature selectati operatia Extrude1 din arbore (o gasiti in interiorul componentei Placa) sau selectati-o direct din campul grafic.
Nota:
Pentru a facilita selectia operatiilor dorite, celelalte componente "dispar" din campul grafic, la incheierea selectiei apasati pe butonul Show Components pentru a le vace vizibile din nou.
La final confirmati comanda. Veti observa ca in FeatureManager design tree apare o stea langa icon-ul part-ului smart. Daca faceti click in arbore pe acest part, in campul grafic apare un simbol grafic reprezentand un dosar cu o steluta in el. Aducand cursorul deasupra lui, SolidWorks ne indica faptul ca este de fapt o scurtatura la comanda Insert Smart Features.
Va invit sa deschideti partul smart sa observati ce schimbari au aparut in FeatureManager design tree. A aparut un folder denumit Smart Feature cu subdirectoarele: Features, Components si References cu mai multe elemente care sunt referinte externe.
L2.6.3 Inserarea in ansamblu a part-ului smart. Inserarea elementelor asociate cu el

Folositi Insert/Component/Existing Part Assembly ... selectati part-ul Coltar si inserati-l pe suprafata superioara a placii. Confirmati coincidenta si pozitionati coltarul folosind mates in partea opusa a placii.

Click pe part in FeatureManager design tree si din meniul dreapta alegeti Insert Smart Features (sau clic in zona grafica pe simbolul Insert Smart Features). In PropertyManager apare caseta de dialog Smart Feature Insert in care aveti posibilitatea sa alegeti ce operatii sau componente sa insereze, precum si referintele asociate.

Click pe part in FeatureManager design tree, click dreapta si din meniul aparut alegeti Insert Smart Features (sau clic in zona grafica pe simbolul Insert Smart Features). In PropertyManager apare caseta de dialog Smart Feature Insert in care aveti posibilitatea sa alegeti ce operatii sau componente sa insereze, precum si referintele asociate. Trebuie sa specificati obligatoriu referintele: fata pentruoperatia Extrude1 si fata de unde se aseaza saibele pe partea opusa a placii.

Intr-o fereastra separata ne este infatisat un preview al componentei smart cu toate elementele asociate. Aveti posibilitatea sa faceti zoom si sa rotiti modelul pentru o mai buna vizualizare.

Acum putem confirma. Este posibil ca SolidWorks sa afiseze urmatorul mesaj de atentionare si este generat de faptul ca in operatia asociata cu componenta smart exista o referinta cu nume identic. Pentru a face link intre cele doua valori apasati Yes, pentru redenumirea ei, apasati No. Am intampinat si eu un astfel de mesaj, si am ales Yes. Sa fiu sincer nu am testat ce s-ar fi intamplat in celalalt caz. Daca voi descoperi acest lucru voi completa lectia cu informatii suplimentare.
Urmare a inserarii componentei smart, in ansamblul nostru a aparut un folder cu steluta in interiorul caruia gasim coltarul nostru, un folder cu operatia executata si componentele inserate.
L2.6.4 Diverse situatii

Pentru un element smart aveti posibilitatea sa alegeti ce anume sa faca: sa execute operatiile si/sau sa insereze elementele asociate. Sa parcurgem cele doua situatii. In primul caz vom debifa toate componentele, in acest fel se vor executa doar gaurile corespunzatoare. Parcurgeti pasii de mai sus pentru un alt coltar ce-l pozitionati simetric fata de ultimul introdus (va folositi de mates cu valori identice ca la cel introdus anterior). Apasati pe Insert Smart Features, scoateti bifa de la Components si selectati fata superioara ca si referinta (nu mai avem saibe, astfel incat trebuie sa indicam doar fata pe care sa execute operatia Extrude1). Confirmati si observati ca in placa noastra au aparut gaurile dorite.
Observatie:
Daca acest ultim coltar introdus ar fi in starea float, si i-am schimba pozitia apoi am da Rebuild, gaurile s-ar "duce" dupa part. Acest lucru se intampla datorita referintelor externe. Incercati si va veti convinge.

Daca deschideti part-ul Placa veti observa faptul ca acum are marcajul de referinte externe "->" dupa denumire si in FeatureManager design tree au aparut operatiile corespunzatoare part-urilor smart din ansamblul nostru. Toate aceste operatii sunt referinte externe.
In ansamblul nostru, in folder-ul part-ului introdus ultima oara apare coltarul si un folder cu operatia Extrude. Nimic altceva.
Sa repetam ultimul pas inserand un ultim part smart in coltul liber de pe placa dar de aceasta data, cand vom actiona Insert Smart Features vom debifa Features si cateva din organele de asamblare (si anume cele de sub placa). Past-ul nistru smart se va comporta absolut normal, facandu-si treaba. Super tare, nu?
L2.6.5 Posibile probleme

Part-ul smart poate fi introdus in orice ansamblu fara a fi nevoie sa aveti acces la ansamblul unde l-ati definit ca smart, el ducand dupa el tot ce are nevoie. Sunt insa cateva restrictii ce pot genera probleme si anume:

L2.6.5.1

Daca reperul pe care este introdus si se doreste utilizarea proprietatilor smart este tot un part Sheet Metal (care are la randul lui o grosime Thickness), indiferent de grosimea tablei pe care va sta coltarul nostru, totul va fi in regula (operatia Extrude definita ca smart va functiona, executand gaurile pe toata grosimea tablei, adica strapunsa, asa cum este normal). Doar ca in aceasta noua situatie suruburile vor fi posibil cam scurte astfel incat va trebui sa le inlocuiti cu altele mai lungi.
In imaginile de mai jos am simulat aceasta situatie. Va invit si pe dvs sa incercati.
L2.6.5.2

Daca reperul pe care este introdus si se doreste utilizarea proprietatilor smart NU este tot un part Sheet Metal (care NU are grosime Thickness), veti obtine erori (operatia Extrude definita ca smart NU va functiona). Daca va amintiti la definirea operatiei Extrude1 am bifat Link to thickness ori reperul pe care asezam coltarul nostru este un model solid obisnuit, si el cu o grosime insa nu cu Thickness.
In imaginile de mai jos am simulat aceasta situatie. Erorile sunt vizibile si le puteti vedea alegand What's wrong? din meniul aparut la click dreapta pe pe Smart-Feature1. Iarasi va invit si pe dvs sa incercati.
Puteti sa scapati de eroare editand operatia Extrude11 (click pe ea, apasati butonul Edit Feature) si debifati Normal cut. Iesiti din editarea part-ului si faceti Rebuild. Si in acest caz este posibil ca lungimea tijelor suruburilor sa fie prea mica, trebuind sa le inlocuiti cu altele corespunzatoare.
Este posibil sa intalniti si alte situatii la care eu sa nu ma fi gandit, puteti sa le semnalati pentru a publica si rezolvarea.

L2.6.6 Concluzii

Ca si in lectia trecuta referitor la Mate Reference, recomand cu tarie folosirea Smart Component pentru toate part-urile care de regula poarta cu ele acelasi tip de organe de asamblare sau necesita acelasi tip de gauri pentru pozitionare/fixare. Salvati in acest fel timp pretios.
Si aici aveti aceeasi constrangere ca si la Mate reference pe care eu o consider minora in raport cu beneficiile aduse de Smart Component: part-ul definit ca si smart are referinte externe. Inserandu-l intr-un alt ansamblu, il puteti modifica insa NU puteti adauga alte referinte externe cu componentele ansamblului curent.