Google
Harta Site (RO)

Site Map (EN)
Acasa

Cariera

Proiectare 3D
                 

Lectii
SolidWorks


Proiectare 2D

Galerie foto

Galerie video

Download

Servicii

Link-uri

Contact
Data lansare /
Release date
April 20, 2008

Acasa | Cariera | Proiectare 3D | Lectii SolidWorks  | Proiectare 2D

Galerie foto | Galerie video | Download | Servicii | Link-uri | Contact

Copyright 2015 Florin Ababei. All rights reserved.
Back to top  |  Back to Lectii SolidWorks  |  Trimite feedback  |  Feedback-uri primite

Lectii SolidWorks - LECTIA I.8 nivel INCEPATOR
Revolved Boss/Base si Revolved Cut. Modelarea reperelor avand axa de rotatie

Revolved Boss/Base creaza o geometrie prin rotirea unei schite in jurul unei linii de axa (Centerline). Este cel mai simplu mod de a crea piese avand axa de rotatie (de exemplu: arbori, axe etc). Pentru a obtine model solid trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii: schita sa fie un contur inchis si sa nu intersecteze linia de axa. Daca dintr-o eroare la schitare, aceasta nu este inchisa, SolidWorks va emite un mesaj de avertizare oferindu-va si posibilitatea sa inchida schita automat. Daca schita intersecteaza linia de axa, la rebuild, este emis un mesaj de eroare oferindu-va totodata sansa de a selecta un anumit contur pentru a efectua operatia (in tabul Selected Contours).
In aceasta lectie vom modela pas cu pas un arbore drept cu sectiune in trepte iar in lectia urmatoare ii vom face desenul de executie cu unele sectiuni transversale pentru punerea in evidenta a canalelor de pana, o ruptura pentru evidentierea canalului pentru pana disc, inscrierea tolerantelor la dimensiuni liniare si a abaterilor de forma si pozitie a suprafetelor si nu in ultimul rand indicarea datelor privind starea suprafetelor.
Am inclus in mod special partea cu inscrierea tolerantelor si abaterilor de forma si pozitie pentru ca vine ca urmare a unui feedback si totodata solicitare din partea lui Adrian A (Irlanda).
Parerea ta conteaza!
Va invit sa trimiteti idei si sugestii legate de aceste lectii. Lectiile sunt pe placul tau? Pentru ca aceste materiale sa fie mai bogate in informatii utile, trebuie ca si voi, cititorilor, sa contribuiti cu ceva! Spune-mi sugestiile tale referitoare la continutul lor, daca ti se pare util sau nu, daca merita tot acest efort sau nu, sau chesti de genul asta.
Te rog sa folosesti link-ul de mai jos pentru a-mi trimite feedback.

Pentru a afla noutati si a fi curent cu actualizarea paginii,
da LIKE florinababei.eu pe Facebook! Multumesc!

L1.8.3  Realizarea degajarilor 23.5 dintre tronsoane cu Revolved Cut.

Initiati o schita noua pe planul Front si realizati un zoon corespunzator a uneia din zonele unde trebuie sa introducem degajarea. Construiti o linie de axa (folosind Centerline) avand inceputul pe mijlocul muchiei verticale a tronsonului invecinat.
lectia_i_8.pdf
Vizualizati in format PDF desenul propus a fi executat in aceasta lectie.
Click pe icon-ul alaturat.


Schitati, folosind comanda Line, pornind din origine, cele 8 trepte ale arborelui. Folosindu-va de coordonatele afisate langa cursor, aveti posibilitatea sa trasati liniile la dimensiunile aproximative indicate pe desen. In aceasta faza, nu sunt importante dimensiunile exacte, doar forma schitei. Trasati succesiv liniile verticale si orizontale, ultimul segment orizontal (in lungul axei) trebuie sa se termine in origine, rezultand astfel un contur inchis.
Utilizand Smart Dimension, dimensionati rand pe rand tronsoanele (diametru si lungime), adaugand in final cota totala. Trebuie sa obtineti o schita cu statutul Fully Defined. Eu voi exemplifica doar pentru doua tronsoane (si anume: 20 h6 x 31 si 32 (h6) x 50), ramanand ca dvs. sa le adaugati pe celelalte in conformitate cu desenul dat. Cu aceasta exemplificare voi arata modalitatea de inscriere a tolerantelor prin simbolul campului de toleranta si prin valorile abaterilor limita urmata de simbolul campului de toleranta intre paranteze.
Click pe Smart Dimension si apoi click pe linia orizontala a primului tronson. Pozitionati dimensiunea in pozitia dorita si editati valoarea cotei in caseta de dialog aparuta. Validati.
Pentru dimensionarea diametrului respectivului tronson, click din nou pe aceeasi linie orizontala ...
si apoi click pe linia de axa trasata la inceput. Selectati linia de axa pe capatul vizibil (spre dreapta schitei).
Veti observa ca functie de pozitia pointerului in raport cu axa de simetrie, valoarea dimensiunii este raza sau diametrul tronsonului respectiv. Pozitionati mouse-ul sub linia de axa pentru a cota un diametru, faceti click si editati valoarea cotei conform desen.
Avand dimensiunea selectata, sa aruncam o privire in PropertyManager unde putem controla diferiti parametri ce tin de dimensiune.
Tabul Value:
Favorites: va da posibilitatea sa salvati (intern sau pe disk) un anumit format de dimensiune si sa o aplicati pe noi dimensiuni create.
Tolerance/Precision: seteaza precizia de afisare si eventualele abateri de la dimensiunea nominala.
Campul Tolerance Type:
  - None: fara tolerante, doar valoarea nominala cu precizia (numarul de zecimale) setata in cel de-al doilea camp.
  - Basic: valoarea nominala este incadrata intr-un dreptunghi;
  - Bilateral: dimensiunea nominala urmata de valorile abaterilor limita superioara si inferioara;
  - Limit: valorile maxime si minime ale cotei, scrise una sub alta;
  - Symmetric: valoarea nominala urmate de semnul ± si valoarea abaterii limita (cand valorile abaterilor limita superioare si inferioare sunt egale)
  - MIN, MAX: valori minime respectiv maxime ale dimensiunii;
  - Fit: inscrierea tolerantelor la dimensiuni pe desenele de ansamblu prin simbolurile celor doua campuri de toleranta scrise sub forma de fractie cu linie de fractie oblica sau orizontala, sau fara linie de fractie;
  - Fit with tolerance si Fit (tolerance only): aveti posibilitatea vizualizarii abaterilor limita superioare si inferioare pentru campurile de tolerante respective;

Campul Classification: se seteaza tipul ajustajului: User Defined (definit de utilizator), Clearance (cu joc), Transitional (intermediar) si Press (cu strangere);

Primary Value: sunt campuri editabile care ofera informatii cu privire la denumirea dimensiunii si valoarea ei;
Dimension Text: ofera posibilitatea afisarii intr-un anumit stil a dimesniunii respective. Puteti pune dimensiunea intre paranteze (daca doriti), puteti pozitiona textul centrat sau inspre una din liniile de dimensionare, adauga simboluri inainte sau dupa valoarea nominala.
Dual Dimension: daca aveti bifata optiunea Dual dimensions display (in Tools/Options... tabul Document Properties), puteti seta modul de afisare a dimensiunilor alternative (in inch, spre exemplu).

Taburile Leaders si Other permit suprascrierea valorilor implicite pentru sageti, font etc.
Pentru valoarea 20, la Tolerance/Precision, setati pe Fit la Tolerance Type, User Defined la Classification, faceti click in campul Hole Fit si stergeti simbolul pentru alezaj iar la Shaft Fit alegeti h6.
Sa trecem la urmatoarea exemplificare, tronsonul central cu diametrul de 32 mm. Dimensionati lungimea tronsonului si in campul Modify tastati valoarea 50. Validati. In mod similar exemplului de mai sus, dimensionati tronsonul ca si diametru, introduceti valoarea 32 in campul Modify si validati.
Dorim sa afisam dupa valoarea nominala simbolul campului de toleranta (am vazut asta mai sus) si, intre paranteze, valorile abaterilor superioare si inferioare corespunzatoare dimensiunii nominale si campului de toleranta ales. Pentru aceasta, la Tolerance/Precision, setati pe Fit with tolerance la Tolerance Type, User Defined la Classification, faceti click in campul Hole Fit si stergeti simbolul pentru alezaj  (daca exista, daca nu, sariti peste aceasta etapa)  iar la Shaft Fit alegeti h6. Bifati Show parentheses si intrucat valoarea abaterii inferioare este cu trei zecimale, setati pe trei zecimale in campul Tolerance Precision. Validati.
In mod similar definiti complet schita adaugand dimensiuni liniare si diametre pentru tronsoane si lungimea totala al arborelui. Unde este cazul, adaugati simbolul de diametru si tolerantele inscrise pe desen. Pentru ultimul tronson care este un capat de arbore avand filet M16x1.5, in fata succesiunii <DIM> tastati M iar dupa x1.5 (filetul il vom introduce mai tarziu). La tronsonul conic, selectati la dimensionare punctul de diametru mic si linia de axa. Verificati ca la final sa apara in bara de stare Fully Defined.
L1.8.1 Trasarea linei de axa si a semi-conturului principal

Intr-un part nou initiati o schita pe planul Front si trasati pornind din origine catre dreapta o linie de axa utilizand comanda Centerline. Incercati sa trasati aceasta linie mai lunga decat piesa ce o construiti pentru ca va veti folosi de ea in momentul dimensionarii tronsoanelor. Daca este mai scurta, linia ce inchide conturul necesar operatiei Revolve se va suprapune peste linia de axa facand dificila selectia.
Sa executam racordarile intre tronsoane (cu raza de 1.5 mm). Click pe Fillet (in Command Manager, tabul Features). Selectati cele trei muchii rotind modelul astfel incat sa aveti posibilitatea sa le selectati facil.
Sa executam si tesiturile de pe capetele tronsoanelor (cu dimensiunea de 1x45). Click pe Chamfer (in Command Manager, tabul Features). Selectati muchiile corespunzatoare. Validati.
L1.8.2  Realizarea modelului cu operatia Revolved Boss/Base

Apasati Revolved Boss/Base din tabul Features din CommandManager. Avand o linie de axa, SolidWorks o identifica si executa operatia in jurul ei (in cazul in care in schita sunt mai multe axe va alege una, daca nu sunt axe, va executa operatia in jurul unei linii din cadrul schitei. Aveti posibilitatea sa selectati grafic axa de rotatie. In PropertyManager puteti alege la Revolve Type modul in care sa execute operatia: One-Direction (intr-o singura directie in raport cu planul de schitare , avand posibilitatea inversarii directiei apasand butonul alaturat), Mid-Plane (in ambele directii avand drept plan de mijloc planul schitei, unghiul total fiind acelasi insa jumatate intr-o directie, jumatate in cealalta) si Two-Direction (in care aveti posibilitatea setarii unor unghiuri diferite in cele doua directii in raport cu planul de schitare). Setati pe One-Direction si introduceti valoarea 360 grade. Ne este infatisat un preview sugestiv dupa care validati.
Schitati un cerc cu diametrul de 2 mm ce intentionam sa il pozitionam tangent la muchia tronsonului invecinat respectand apoi dimensiunea data in desen 23.5.
Intentionez sa adaug cota 23.5 care va defini complet schita. Click pe Smart Dimension, apasati tasta Shift si apoi click pe cerc in partea sa inferioara. Deplasati pointerul catre linia de axa si veti observa ca dimensiunea este materializeata si mai mult decat atat, cercul este cotat fata de quadrantul sau inferior nu fata de centru (cazul dimensionarii fara apasarea tastei Shift). Click pentru a pozitiona in mod convenabil cota apoi introduceti valoarea dorita in caseta Modify. Apoi (avand cota selectata), introduceti simbolul in fata secventei <DIM>.
Selectati cercul facand click pe el pe partea inspre muchia cu pricina si apoi, avand tasta Ctrl apasata, selectati muchia. In PropertyManager selectati Tangent (la Add Relations)
In cadrul aceleiasi schite (sau daca doriti intr-o alta schita) faceti acelasi lucru pentru celelalte doua degajari. Daca o faceti in cadrul aceleiasi schite, nu mai este nevoie sa trasati linia de axa, avand deja una.
Am terminat cu schitele degajarilor, este momentul sa apelam functia Revolved Cut. O gasiti in Command Manager, tabul Features. Functioneaza la fel ca Revolved Boss/Base doar ca indeparteaza material din piesa. SolidWorks ne arata un preview, pare totul in reguls si validam.
L1.8.4  Realizarea canalelor de pana.

Le vom realiza pe rand folosind Extruded Cut pentru o schita amplasata pe un plan paralel cu planul Front dar situat la o distanta de acesta astfel incat sa avem indeplinita conditia dimensionala din sectiunile date in desenul de executie prezentat la inceputul lectiei. Veti vedea doua abordari diferite dac cu acelasi rezultat.
Sa cream un astfel de plan situat la distanta de 7 mm de planul Front (7 + 20/2 = 17). Click pe planul Front si apoi pe Plane (in Command Manager, tabul Features).
Faceti click pe linia de axa si apasati apoi pe butonul Dynamic Mirror Entities. Pe aceasta vor fi afisate doua semne distincte. Cat timp acestea sunt afisate, pentru orice entitate schitata de dvs., SolidWorks va adauga una in oglinda fata de acea linie de axa.
Porniti schitarea din origine, primul segment vertical in sus cu capatul coincident pe muchia arborelui, apoi unul orizontal si in final un sfert ce cerc (aveti grija ca acesta sa se termine pe linia de axa. Veti observa ca pe masura ce schitati, apar entitatile in oglinda.
Click pe Insert Sketch (Command Manager, Sketch), Faceti Normal To pe planul de schitare si zoom in zona unde dorim sa schitam. Trasati o linie de axa din origine catre dreapta (nu are importanta lungimea). Vom folosi Dynamic Mirror Entities pentru a schita doar jumatate din schita, cealalta jumatate fiind creata automat de aceasta functie SolidWorks.
Nota:
Daca in CommandManager, tabul Sketch nu aveti butonul pentru Dynamic Mirror Entities, il puteti adauga facand click drepata in zona CommandManager si alegand Customize... In tabul Commands, Sketch gasiti butonul necesar. Pur si simplu il trageti in zona din CommandManager unde doriti sa aveti butonul (este bine sa il puneti langa Mirror pentru ca indeplinesc cam aceeasi functie).
In acest mod puteti adauga orice buton ce nu este in mod implicit in CommandManager si care il utilizati mai des.
Dimensionati canalul de pana punand si tolerantele corespunzatoare.
Apelati functia Extruded Cut pentru a definitiva canalul de pana. Schimbati la nevoie directia pentru a avea efectul dorit (preview-ul va ajuta).
In mod similar creati canalul de pana de pe tronsonul 32 x 50. Dar de aceasta data schtati direct pe planul Front. Dimensionati schita pentru a o face Fully Defined.
Apelati functia Extruded Cut pentru a definitiva canalul de pana. Schimbati la nevoie directia pentru a avea efectul dorit (preview-ul va ajuta). De aceasta data alegeti pentru From in campul Start Condition: Offest si introduceti valoarea 9.
Pentru canalul de pana de pe tronsonul conic, initiem o schita pe planul Front si pentru inceput transam o line de axa incepand din mijlocul muchiei inclinate si perpendiculara pe aceasta.
Schitati un cerc cu centrul pe aceasta linie de axa si dimensionati diametrul (19 mm). Pozitionati cercul punind o cota intre muchia inclinata si partea inferioara a cercului. Avand activa functia d dimensionare, selectati mai intai muchia, apasati apoi tasta Shift si apoi selectati cercul in partea sa inferioara. In acest fel obtineti cota ca in figura (nu fata de centrul cercului).
Apelati Extruded Cut setand pentru End Condition: Mid Plane pe o adancime de 5 mm.
Adaugati raze de racordare (r=0.4 mm) la canalele de pana.
La final sa adaugam filetul M16 x 1.5. Mergeti in meniu la Insert/Annotations.../Cosmetic Thread La Thread Settings selectati muchia circulara de diametru mare (nu cel mic rezultat al tesiturii), setati Up to Next la End Condition si introduceti valoarea 14.376 la Minor Diameter (este diametrul interior al filetului M16x1.5 conform standardelor in vigoare). La Thread Callout scrieti M16x1.5
Trebuie mentionat ca este doar o reprezentare a filetului, nu a fost facuta prin indepartare de material. SolidWorks a aplicat pe zona respectiva o textura ce simuleaza un filet.
In FeatureManager design tree a aparut la Revolve1 o noua operatie numita Cosmetic Thread1
Modelul este finalizat. In lectia viitoare ii vom face desenul de executie cu accent pe inscrierea tolerantelor la dimensiuni liniare si a abaterilor de forma si pozitie a suprafetelor si nu in ultimul rand indicarea datelor privind starea suprafetelor.
lectia_i_8.pdf
Vizualizati in format PDF 3D modelul prezentat in aceasta lectie.
Click pe icon-ul alaturat.