Google
Harta Site (RO)

Site Map (EN)
Acasa

Cariera

Proiectare 3D
                 

Lectii
SolidWorks


Proiectare 2D

Galerie foto

Galerie video

Download

Servicii

Link-uri

Contact
Data lansare /
Release date
April 20, 2008

Acasa | Cariera | Proiectare 3D | Lectii SolidWorks  | Proiectare 2D

Galerie foto | Galerie video | Download | Servicii | Link-uri | Contact

Copyright 2015 Florin Ababei. All rights reserved.
Back to top  |  Back to Lectii SolidWorks  |  Trimite feedback  |  Feedback-uri primite

Lectii SolidWorks - LECTIA I.5 nivel INCEPATOR
Intocmirea si salvarea unui template pentru formatul de hartie.
Completarea indicatorului cu informatii din model

Avem modelul, avem un desen de executie pentru el (nedefinitivat, vom "umbla" putin prin setari la sfarsitul acestei lectii pentru a schimba stilul de sageata, modul de dispunere al cotelor, etc in conformitate cu standardele noastre). Ce urmeaza... desigur sa il avem si pe format hartie (pe imprimanta sau plotter). Dar avem nevoie si de un format standardizat in care sa regasim informatii utile despre piesa din el.
Aceste informatii le vom atribui modelului sub forma unor proprietati ce le vom "citi" in indicatorul formatului.
Scopul acestei lectii este acela de a creea si salva un template pentru formatul de hartie cu ce contine el si care va putea fi folosit pentru alte desene.


L1.5.1 Editarea foii de hartie si desenarea formatului A3

L1.5.1.1 Conturul formatului A3
Deschideti desenul creat la Lectia I.3 si definitivat la Lectia I.4 (File/Open... si setati daca este cazul la files of type pe Drawing(*.drw;*.slddrw), navigati prin foldere pana la locatia acestuia (unde trebuie sa se gaseasca si modelul). Click pe lectia_i_3.SLDDRW si apoi pe Open.
Cu el deschis, click undeva pe o zona libera a desenului si apoi click dreapta. Din meniul aparut alegeti Edit Sheet Format din tabul Sheet(Sheet1).
Proiectiile, sectiunea, etc.  vor "disparea" (nu va ingrijorati, odata incheiata editarea formatului de hartie, acestea vor fi la locul lor!) fiind afisata foaia alba. Am intrat in background unde vom trasa elementele formatului.
Incepem cu chenarul. In tabul Sketch din CommandManager apasati butonul Corner Rectangle. Lasati selectata optiunea implicita de trasare a dreptunghiului prin precizarea a doua colturi opuse. Click pentru primul colt undeva in coltul stanga-jos a foii de hartie, deplasati mouse-ul in diagonala si faceti un nou click pentru definitivarea dreptunghiului. Nu va ingrijorati ca acesta nu are exact dimensiunile foii de hartie, vom pozitiona colturile in coordonatele respective imediat...
Parerea ta conteaza!
Va invit sa trimiteti idei si sugestii legate de aceste lectii. Lectiile sunt pe placul tau? Pentru ca aceste materiale sa fie mai bogate in informatii utile, trebuie ca si voi, cititorilor, sa contribuiti cu ceva! Spune-mi sugestiile tale referitoare la continutul lor, daca ti se pare util sau nu, daca merita tot acest efort sau nu, sau chesti de genul asta.
Te rog sa folosesti link-ul de mai jos pentru a-mi trimite feedback.

Pentru a afla noutati si a fi curent cu actualizarea paginii,
da LIKE florinababei.eu pe Facebook! Multumesc!

Iesiti din modul de schitare prin apasarea tastei Esc. Pentru o mai buna lizibilitate, este dezactivata afisarea relationarilor elementelor schitei (mergand in meniul View si debifand Sketch Relations).
Pozitionati mouse-ul deasupra punctului din stanga jos a dreptunghiului tocmai trasat, acesta devine portocaliu, cursorul indicand ca este un element tip vertex. Click pe el. Punctul devine verde semn ca este selectat. In PropertyManager sunt afisate proprietatile acestuia. In tabul Parameters schimbati coordonatele lui in 0 pentru X si 0 pentru Y. Validati si drept urmare coltul din stanga jos al dreptunghiului se va muta in coltul din stanga jos al foii de hartie. Validati.
Pozitionati mouse-ul deasupra punctului din dreapta-sus a dreptunghiului si similar primului punct, schimbati coordonatele lui in 420 pentru X si 297 pentru Y (dimensiunile formatului A3). Validati si drept urmare coltul din dreapta-sus al dreptunghiului se va muta in coltul din dreapta-sus al foii de hartie. Validati.
Conturul exterior il vom face "fix" intrucat tot ce vom schita (indicator, alte elemente ale formatului) se va raporta la el. Pentru aceasta, pozitionati mouse-ul deasupra uneia din linii (aceasta va deveni portocalie), apasati tasta dreapta si alegeti Select Chain. Toate segmentele de dreapta avand continuitate vor face parte din multimea de selectie.
In PropertyManager in tabul Add Relations, alegeti Fix. Conturul va deveni negru iar in bara de stare schita capata statutul Fully Defined.
Conturul interior al formatului (aflat la distanta de 10 mm de cel exterior si este trasat cu linie groasa) il obtinem utilizand functia Offset Entities din tabul Sketch aflat in CommandManager (sau in Tools/Sketch Tools/Offset Entities...).
Selectati unul din segmentele conturului exterior. Daca aveti bifat Select chain in PropertyManager, SolidWorks va face offset la tot lantul de entitati. Daca este cazul, schimbati directia in care se realizeaza operatia prin bifarea/debifarea casutei Reverse. Setati valoarea Offset Distance la 10 mm si debifati Add dimensions pentru a nu adauga dimensiunea corespunzatoarea operatiei. In acest caz elementele schitei rezultate in urma operatiei vor fi nedefinite. Pentru a le defini complet la vom fixa si pe acestea folosind procedeul descris mai sus.
Observatie:
In situatia in care va hotarati sa pastrati dimensiunile adaugate de program in mod automat (cum a fost cazul celei adaugate de functia Offset Entities), pentru a NU fi vizibile in momentul in care iesim din modul de editare a foii de hartie, va trebui sa le ascundem (hide). Click pe dimensiunea respectiva si alegeti din meniul contextual aparut Hide.
Revenirea ulterioara si afisarea dimensiunilor ascunse se face mergand si bifand Hide/Show Annotation in meniul pop-up View. Vor fi afisate cu o culoare gri pal dimensiunile ascunse. Un simplu click pe dimensiune o va face vizibila (schimbandu-i si culoarea in negru intens).
L1.5.1.2 Desenarea Indicatorului
Pentru aceast subcapitol, va rog sa consultati o carte de desen tehnic. Eu voi desena indicatorul prezentat in imaginea de mai jos, intr-o forma restransa si pur didactica (indicatorul este standardizat in Romania prin vechiul STAS 282-87, inlocuit partial de SR ISO 7200:1994). Odata cu alinierea la sistemul international ISO, se permite crearea unui indicator propriu dar care sa contina obligatoriu zone de identificare a desenului si zone pentru informatii suplimentare.
Incepem prin desenarea unui dreptunghi pornind din coltul din dreapta-jos. In tabul Sketch din CommandManager apasati butonul Corner Rectangle. Lasati selectata optiunea implicita de trasare a dreptunghiului prin precizarea a doua colturi opuse. Click pentru primul colt coltul interior din stanga-jos a chenarului, deplasati mouse-ul in diagonala si faceti un nou click pentru definitivarea dreptunghiului.
Definirea schita adaugand dimensiuni (18 mm pe verticala si respectiv 185 pe orizontala. Schita va deveni neagra capatand statutul Fully Defined.
Completati indicatorul cu linia verticala pozitionala la 16 mm de capatul din stanga si cu cea orizontala la 10 mm de baza. Trebuie sa aveti grija ca in momentul executarii click-urilor ce definesc liniile sa pozitionati pointer-ul pe entitatile de unde incepem schitarea sau oana unde trasam linia si sa fie afisat mark-erul de coincidenta. Dimensionati pentru a defini complet schita.
Adaugati linai verticala la 38 mm de cea verticala trasata anterior si dimensionati-o. Apoi faceti click pe ea si apasati butonul Offset Entities din tabul Sketch din Command Manager. In Property Manager completati valoarea 95 in casuta Offset Distance si bifati Add dimensions. Asigurativa ca sageata galbena care indica directia in care se va face offset-ul este spre dreapta. Daca acea sageata este spre stanga, bifati sau debifati (dupa caz) casuta Reverse din Property Manager. Validati.
Procedati similar facand offset la ultima linie trasata cu valoarea 20 spre dreapta. Vom extinde linia tocmai obtinuta prin offset pana la marginea de sus a chenarului. Click in tabul Sketch din Command Manager si click pe meniul pop-up Trim Entities selectand Extend Entities. click apoi inspre partea superioara a liniei (dinspre muchia spre care se doreste extinderea entitatii). In momentul in care mouse-ul se afla deasupra entitatii ce doreste sa fie extinsa, ne este infatisat un preview.
Trasati o noua linie verticala si pozitionati-o la 16 mm ...
Completati cu offset-uri succesive si restul liniilor verticale la distantele: 30, 16, 16, 30 si 16 mm.
Trasati si ultima linie orizontala. Va recomand sa incepeti schitarea dinspre dreapta spre stanga, incepand din mijlocul liniei de capat si avand doar grija ca linia sa fie orizontala.
Intrucat dorim ca indicatorul sa arate "curat" (fara cote), fie selectam cotele si le stergem dupa care selectand toate entitatile le vom face "fix", fie vom ascunde cotele. Vom aplica ultima metoda. Apasati F5 si este afisat toolbar-ul Selection Filter. Click pe Filter Dimensions/Hole Callouts si faceti selectia incadrand toata zona intr-un dreptunghi. Prin aplicarea filtrului vor fi excluse toate entitatile cu exceptia cotelor.
Cu entitatile astfel selectate, click dreapta si alegeti Hide din tabul Dimension. Apasati F6 pentru dezactivarea filtrului si apoi F5 pentru ascunderea toolbarului Selection filter.
L1.5.1.3 Stabilirea grosimilor de linii
Pentru delimitarea clara a zonelor cu informatii din indicator precum si a chenarului, vom schimba grosimile liniilor trasate astfel incat dupa printare sa rezulte un desen lizibil. Faceti vizibil toolbar-ul Line Format mergand in View/Toolbars si facand click pe Line Format. Selectati toate entitatile trasate pana acum prin incadrarea acestora in dreptunghiul de selectie.
Completati chenarul cu elementele fasiei de indosariere (cea verticala situata la 20 mm de linia de contur iar cea verticala la mijloc). Ascundeti (Hide) cota.
Click pe Line Thickness din toolbarul Line Format si alegeti din meniul derulat cea mai subtire dintre linii.
Click pe o zona libera pentru a anula selectia. Cu tasta Ctrl apasata, selectati succesiv liniile conturului interior si liniile exterioare ale indicatorului. Acestea vor deveni verzi fiind afisate constrangerile acestora (asta in situatia in care aveti ascunse aceste constrangeri din View/Sketch relations. Click pe Line Thickness din toolbarul Line Format si alegeti din meniul derulat a treia dintre linii ca grosime. Dupa ce vedi da la imprimanta un desen cu acest template, veti vedea daca linia nu este exagerat de groasa. Eu folosesc aceste combinatii de grosimi. Oricum veti putea modifica ulterior template-ul alegand o linie potrivita.
Faceti zoom pe zona indicatorului si prin aceeasi metode de selectie, faceti click succesiv pe liniile din indicator ce se doresc mai groase. Setati grosimea ca mai sus.
L1.5.1.4 Introducerea unui logo
Personalizarea indicatorului cu logo-ul firmei dvs da acestuia un aspect profesional. Mergeti in Insert/Picture si in fereastra Open deschisa navigati pana la fisierul dorit (tipurile si extensiile fisierelor compatibile sunt vizibile in meniul pop-up Files of type). Selectati fisierul si dati Open. Este recomandat ca aceasta imagine sa fie de dimensiuni reduse pentru manevrarea usoara a ei. Lasati implicite valorile din PropertyManager urmand sa ducem si sa scalam cum dorim imaginea din mouse. Validati. Imaginea este plasata in coltul din stanga jos (acele coordonate 0,0 pentru X si Y din PropertyManager)
Click pe imagine si prin Drag catre zona unde dorim sa o amplasam. Dimensionam imaginea astfel sa ne incapa in zona destinata logo-ului tragand de colturile verzi. Validam. Daca doriti reamplasarea sau redimensionarea acesteia, nu trebuie decat sa facetu dublu click pe imagine si veti intra in modul de editare.
L1.5.1.5 Informatiile din indicator
Acestea sunt pur si simplu texte sau texte cu proprietati speciale care afiseaza informatii din model. Incepem cu primele. Voi exemplifica doar pentru unul din ele, celelalte obtinandu-le din aceasta cu Copy si Paste, editare si eventual schimbarea proprietatilor (font, etc).
Facem zoom pe zona indicatorului. In tabul Annotation din CommandManager faceti click pe Note. Este afisat un chenar care sugereaza zona de incadrare a textului. Click intr-o zona libera de pe foaia de hartie.
Observatie:
Daca va apropiati de o entitate grafica, apare un leader cu sageata la capat atasat de acea entitate si de viitorul text. Departati mouse-ul si acesta va disparea.
Este afisat toolbar-ul Formatting su un chenar gri cu colturile si mijlocul laturilor rosii (utile pentru redimensionareazonei cu text) in care clipeste cursorul. Tastati Proiectat si apoi cu tasta Shift apasata, apasati tasta Home. In acest mod se selecteaza tot textul. Schimbam fontul pe Arial si dimensiunea la 2.5 mm. Click pe o zona libera. Textul este definitivat, toolbar-ul va disparea iar la capatul cursorului este agatat textul tocmai scris gata sa fie amplasat intr-o noua locatie. Deplasarea pointerului functie de pozitia unui text existent va genera alinierea textului ce urmeaza sa fie amplasat (apar linii verticale sau orizontale galbene precum si un efet de magnet care trage textul de pe cursor si il aliniaza).
Click din nou si se tasteaza Desenat.
Similar se procedeaza cu Aprobat si Verificat. Pentru a iesi din comanda apasati Esc.
Observatie:
Selectia de care pomeneam mai sus poate fi realizata si din mouse, similar ca in editoarele de texte gen Microsoft Office..
Prin procedeul Drag and Drop pozitionam textele in casutele corespunzatoare ajutandu-ne si de alinierea sugerata de program.
Observatie:
In momentul in care faceti click pe un text ce doriti sa il mutati, functie de unde faceti click de-a lungul textului, se stabileste de fapt punctul de aliniere cu alte texte si anume: Left, Middle sau Right, sugerate de micul patratel verde de sub cifra A care insoteste cursorul. Plimbati mouse-ul de-a lungul textului veti vedea cum se schimba si pozitia acelui patratel.
Inserati si mutati in pozitiile corespunzatoare si textele urmatoare (in paranteze  aveti inaltimea fontului): Masa neta: (2.2 mm); Scara: (2.2 mm); Pagina: (2.2 mm); Data: (2.2 mm) si Format A3 (3.5 mm).
In continuare vom introduce texte care au ceva special: sunt inlocuite cu sirurile de caractere definite ca si proprietati in model sau guvernate de catre sistem. Urmariti procedeul de mai sus pentru introducerea unui text cu inaltimea de 2.2 mm.
Nu tastati nimic insa faceti click pe Link to Property (tabul Text Format) din PropertyManager.
Procedati similar alegand din caseta de dialog Link to Property: SW-Sheet Scale(Sheet Scale), SW-Current Sheet(Current Sheet) apoi tastati caracterul slash (/) si apoi click din nou pe butonul Link to Property alegand de aceasta data SW-Total Sheets(Total Sheets) (in acest fel este afisata pagina curenta din numarul total de pagini, spre exemplu 1/1 sau 1/2). Pozitionati textele in casutele corespunzatoare.

In caseta de dialog Link to Property, in meniul pop-up alegeti SW-Short Date(Short Date). Click pe OK si se revine pe foaia de hartie. Data este afisata, cursorul clipind pentru adaugarea in continuarea a altor caractere. Click pe o zona libera a foii si apoi Esc pentru a iesi din comanda (nedorind inserarea altui text). Mutati textul in caseta corespunzatoare.


Urmariti pasii de mai sus pentru introducerea unui text, insa in caseta Link to Property click pe Model in view specified in sheet properties si apoi apasati butonul File Properties pentru a defini aceste proprietati in model. In cazul in care acestea sunt deja definite aceste proprietati vor aparea in lista din care le-ati ales pe cele din exemplele de mai sus.
Completati campurile ca in figura de mai jos (desigur ca puteti completa si numele celor care va verifica si/sau aproba desenul). Confirmati apasand OK si astfel revenim la caseta de dialog Link to Property.

Observatie:
Pentru masa, in campul Value/Text Expression programul va afisa "SW-Mass@lectia_i_3.SLDPRT" iar la Estimated Value este calculata valoara masei functie de proprietatile materialului setate pentru piesa. Nu am setat inca nimic astfel incat acceptam pentu moment valoarea data de SolidWorks.
Click pe Model in view specified in sheet properties, alegeti din meniul pop-up proprietatea Proiectat (ati observat ca proprietatile definite apar in aceasta lista). Dupa ce confirmam este afisat ca si text ce a fost scris in campul proprietatii.
Mutati in caseta corespunzatoare textul tocmai definit.
Procedati similar pentru celelalte proprietati definite, pozitionandu-le in casetele corespunzatoare.

Observatii:
- Pentru toate textele (cu exceptia proprietatilor Number si Description) pastrati acelasi font si aceeasi marime ca si textul la care se refera.
- Pentru Number si Description utilizati un font ingrosat (Bold) cu marimea de 4 mm.
- Puteti folosi orice font doriti dvs., cel de sus este cu caracter didactic.
In final ar trebui sa obtineti cam asa ceva:
Iesim din editarea formatului de hartie facand click dreapta pe o zona libera si alegand Edit Sheet.


L1.5.1.6 Salvarea unui template
Odata definitivat formatul (cu toat elementele dorite) dorim sa il salvam in ideea de a-l utiliza la alte desene). Mergeti in meniul File/Save sheet Format si in caseta de dialog aparuta dati un nume fisierului si apasati Save. Fisierul va avea extensia .slddrt

Pentru orice desen nou de acum incolo veti avea in lista acest format personalizat. Pentru a verifica acest lucru, apasati combinatia de taste Ctrl+N sau mergeti in meniul File/New si selectati Drawing pentru a incepe un nou desen. In caseta Sheet/Format Size in lista derulanta Standard Sheet Size veti gasi si formatul salvat de dvs.
Observatie:
- In acest mod puteti sa va creati intreaga gama de formate standardizate sau nu utilizate in firma dvs.
- La crearea unui desen utilizand aest template, daca modelul contine informatiile corespunzatoare (proprietatile definite in exemplul de mai sus - Proiectat, Desenat, Description, etc), acestea se vor regasi in mod automat si in indicator. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa aveti grija ca modelele dvs. sa aiba proprietatile mentionate.


- tipul sagetii, dispunerea cotelor: click pe Dimensions:
L1.5.1.7 Armonizarea desenului cu standardele in vigoare
Va trebui sa "umblam" putin prin setari pentru a defini elementele ce apar in desen in armonie cu standardele noastre.
Mergeti in meniul Tools/Options si selectati tabul Document Properties (toate proprietatile setate aici se refera doar la document, neavand caracter general).
Desigur ca setari sunt multe de facut, ma voi opri doar asupra catorva, setarile de mai jos fiind o exemplificare:
- dimensiunea sagetii: click pe Arrows:- pentru cotele la care textul se intersecteaza cu liniile de axa, mutati textul prin procedeul drag adn drop si daca aceasta revine la pozitia initiala, faceti click dreapta pe ea, selectati Dimension Options si scoateti bifa Center Dimension. Trageti si pozitionati cota intr-o pozitie convenabila.
Deschideti modelul si in FeatureManager design tree, click dreapta pe material, apoi Edit Material  si alegeti din lista Cast carbon Steel. Salvati si reveniti. In acest fel se completeaza cu o valoare reala la rubrica Masa neta.
La final, desenul dvs. va trebui sa arate astfel:
lectia_i_5.pdf
Vizualizati in format PDF desenul prezentat in aceasta lectie.
Click pe icon-ul alaturat.


L1.5.1.8 Salvarea unui template cu aceste setari
Odata facute aceste setari (sageata, font, unitati de masura, etc), este indicat sa le salvati intr-un template astfel incat urmatorul desen ce il creati, bazat pe acest template, sa aiba setarile deja facute. In acest template va puteti salva vederi predefinite (spre exemplu template-ul sa contina vederea Front, proiectia Top si o vedere isometrica).
Avand desenul salvat in ultima varianta prezentata mai sus, stergeti tot lasand doar vederea Front si cea Isometrica.
Mergeti in meniul File/Save As...  si alegeti la Save as type: Drawing Template (*.drwdot). SolidWorks se va duce in mod default la locatia unde sunt definite aceste template-uri. Dati un nume acestuia si apasati Save.
Programul ne va avertiza ca va salva doar vederi goale, fiind excluse dimensiunile, adnotarile, sectiunile, detaliile etc.
Dupa ce ati salvati template-ul, iesiti fara sa salvati modificarile.
Din acest moment, putem alege acest template la crearea unui desen nou (My Drawing apare cand apelati File/New... sau cand, avand un part deja creat, apelati File/Make Drawing from Part