Google
Harta Site (RO)

Site Map (EN)
Acasa

Cariera

Proiectare 3D
                 

Lectii
SolidWorks


Proiectare 2D

Galerie foto

Galerie video

Download

Servicii

Link-uri

Contact
Data lansare /
Release date
April 20, 2008

Acasa | Cariera | Proiectare 3D | Lectii SolidWorks  | Proiectare 2D

Galerie foto | Galerie video | Download | Servicii | Link-uri | Contact

Copyright 2015 Florin Ababei. All rights reserved.
Back to top  |  Back to Lectii SolidWorks  |  Trimite feedback  |  Feedback-uri primite

Lectii SolidWorks - LECTIA I.4 nivel INCEPATOR
Intocmirea desenului de executie pentru modelul executat la lectiile anterioare.

Odata definitivat un model trebuie sa executam desenul tehnic necesar introducerii in fabricatie a lui. Pe langa cunostintele de SolidWorks si pe care le voi prezenta in aceasta lectie, va sunt necesare si cunostinte minime de desen tehnic. Presupun ca le aveti.
Pas cu pas va voi arata cum creati desenul de executie


L1.4.1 Crearea desenului
Desenul consta din una sau mai multe vederi (proiectii) ale unui part sau ansamblu creat in SolidWorks. Deschideti modelul solid creat la lectiile anterioare (inceput la Lectia I.2 si definitivat in Lectia I.3). Daca doriti crearea unui desen dintr-un part sau ansamblu NOU, va trebui mai intai sa il salvati!
Pentru crearea desenului aveti mai multe alternative:
- File/Make Drawing from Part;
- Click pe Make Drawing from Part/Assembly din toolbar Standard;
- Click pe Make Drawing from Part/Assembly din meniul flyout New (Menu Bar);
- eu voi folosi shortcut-ul Alt+D definit (am discutat in lectia anterioara despre asta).

L1.4.1.1 Stabilirea dimensiunii formatului de hartie
In fereastra Sheet Format/Size, click pe Custom sheet size, iar in campurile Width si Height introduceti 420 respectiv 297 (dimensiunile formatului A3).Click pe OK.

Observatii:
1. Daca in Tools/Options... in tabul System Options / Default Templates aveti bifat Prompt user to select document templates, SolidWorks va afisa suplimentar caseta de dialog New SolidWorks Document in care este deja selectat butonul Drawing.
2. Vom ignora in caseta de dialog Sheet Format/Size faptul ca SolidWorks a venit cu  cateva formate standardizate ce le putem vedea prin click pe Standard sheet size, tocmai pentru a va arata cum sa creati PROPRIUL format in care sa aveti indicatorul personalizat, cu logo, proprietati ce vor fi citite din part si afisate in indicator, etc. Acesta va fi de fapt subiectul lectiei viitoare!
Parerea ta conteaza!
Va invit sa trimiteti idei si sugestii legate de aceste lectii. Lectiile sunt pe placul tau? Pentru ca aceste materiale sa fie mai bogate in informatii utile, trebuie ca si voi, cititorilor, sa contribuiti cu ceva! Spune-mi sugestiile tale referitoare la continutul lor, daca ti se pare util sau nu, daca merita tot acest efort sau nu, sau chesti de genul asta.
Te rog sa folosesti link-ul de mai jos pentru a-mi trimite feedback.

Pentru a afla noutati si a fi curent cu actualizarea paginii,
da LIKE florinababei.eu pe Facebook! Multumesc!
L1.4.1.2 Inserarea proiectiilor
SolidWorks va afisa formatul de hartie si in partea dreapta se va deschide Task Panel/View Palette. Desigur ca dorim ca odata cu proiectiile inserate pe foaia de hartie sa aducem si dimensiunile (cotele) schitelor modelului, scutindu-ne de efortul de a le adauga noi. Bifam Import Annotations si Design Annotations.
Click pe proiectia Front si utilizand procedeul Drag and Drop plasam proiectia pe foaia de hartie.
Deplasam mouse-ul inspre jos pentru a materializa proiectia de sus a piesei si facem click pentru a o plasa in pozitia dorita.
Din nou deplasam mouse-ul peste prima proiectie amplasata (*Front) si deplasam mouse-ul in diagonala spre stanga-sus pentru a realiza o vedere trimetrica a piesei apoi facem click pentru pozitionarea acesteia.
Este momentul sa incheiem realizarea proiectiilor. Facem click pe semnul de confirmare din dreapta sus a zonei grafice sau click pe semnul de confirmare din Projected View deschisa in partea stanga a ecranului sau apasati tasta Esc.
Intrucat vrem ca desenul sa fie lizibil, vom schimba scara desenului. Pentru aceasta repozitionam proiectiile pe foaia de hartie. Click pe proiectia *Front si tragand de ea o amplasam undeva mai inspre coltul de stanga-sus al foii de hartie. Observati ca se pastreaza alinierea proiectiei de sus. Eliberati mouse-ul in pozitia dorita. Proiectiile obtinute din vederea initiala, datorita alinierii impuse, se pot deplasa doar pe o singura directie. Deplasam si vederea trimetrica in foaia de hartie intr-o pozitie convenabila (eu o voi pozitiona undeva deasupra viitorului indicator).
Observatie:
Putem in orice moment sa amplasam o proiectie prin simplul procedeu Drag and Drop. SolidWorks va sesiza si va alinia automat proiectia inserata cu una din proiectiile existente deja desigur daca poate exista o astfel de aliniere. Stergerea unei proiectii se face selectand-o si apasand tasta Delete. Daca ulterior ne razgandim si dorim reasezarea proiectiei sterse pe foaia de hartie, aceasta va fi reafisata ca fiind disponibila in View Palette dupa apasarea butonului Refresh.
In exemplul de mai jos am introdus proiectia Left.
Click pe proiectia *Left in View Palette si Drag and Drop in pozitia dorita. SolidWorks va sesiza si afisa alinierea pe orizontala cu proiectia *Front. Click din nou pentru pozitionare si iesim din dispunerea proiectiilor prin una din tehnicile descrise mai sus.
O vom sterge prin click pe ea urmat de apasarea tastei Delete, intrucat intentionez sa fac si sa amplasez o sectiune prin piesa in acel loc.


L1.4.1.3 Stabilirea scarii desenului
Click undeva pe o zona libera a foii de hartie si apoi click dreapta pentru a deschide meniul contextual. Click pe Properties...
Modificam scara din 1:2 in 1:1 si apoi click pe OK. In aceasta caseta de dialog putem schimba si dimensiunea formatului, daca dorim.
Vederea trimetrica este mult prea mare si ii vom schimba scara (doar ei). Click pe ea. Se deschde in stanga PropertyManager. Setam in tabul Display Style pe Shaded With Edges iar in tabul Scale bifam Use custom scale si alegem din meniul pop-up scara 1:2. Confirmam.
L1.4.1.3 Repozitionarea cotelor
Pentru o mai buna ilustrare a acestei sectiuni, am facut Zoom to Area (utilizand bineinteles scurtatura Alt+Z, dar tot atat de bine putem folosi butonul Zoom to Area din Heads-up View Toolbar situat in partea superioara a zonei grafice) si am incadrat cele dpua proiectii ale piesei in dreptunghiul solicitat.
In proiectia *Front zonele de tangenta dintre suprafetele curbe cu cele plane sunt materializate printr-o line. In desenul tehnic acestea nu se reprezinta vizibile si in consecinta trebuie sa le indepartam.
Click pe vederea *Front, click dreapta si din meniul contextual aparut, in submeniul View click pe Tangent Edge si click pe Tangent Edge Removed (era bifat Tangent Edge Visible).
Pentru repozitionarea cotelor asezate in mod default de catre SolidWorks, facem click pe cota si o tragem in pozitia dorita dupa care eliberam butonul mouse-ului.
L1.4.1.4 Crearea unei sectiuni prin piesa
In CommandManager, tabul View Layout, click pe Section View (sau mergeti in meniul Insert/Drawing View si click pe Section, sau in toolbar Drawing click pe butonul Section View).
Pozitionam mouse-ul deasupra centrului cercului (sau arcului de cerc)...
In acest moment intram in schitare, programul solicitandu-ne trasarea liniei de sectionare. Pozitionam mouse-ul pe cercul sau arcul de cerc al urechii. Ni se marcheaza centrul acestuia.
...deplasam pointerul pe verticala in sus. Programul afiseaza o linie intrerupta ce ne indica coincidenta pe verticala a viitorului punct de inceput a liniei de sectionare cu centrul cercului.
Facem click intr-o pozitie convenabila (trebuie sa tinem cont ca la capatul liniei de sectionare exista o zona ingrosata si sageata cu eticheta sectiunii) si deplasam mouse-ul in jos pentru materializarea liniei de sectionare. Facem click.
Dupa acest ultim click, SolidWorks afiseaza linia de sectionare cu eticheta ei (in cazul nostru A-A) si afiseaza sectiunea aliniata desigur cu vederea prin care s-a facut sectiunea. O pozitionam in partea stanga avand grija sa schimbam sensul sectiunii (vezi sagetile !) prin bifarea casetei Flip direction. Click pentru a pozitiona sectiunea.
Dimensiunea urechii (12 mm) din proiectia de sus dorim sa o amplasam pe proiectia din stanga unde este mai sugestiva. Pentru a MUTA cota, pozitionati mouse-ul pe cota (aceasta isi schimba culoarea in galben semn ca asupra ei se va rasfrange actiunea viitoare), apasati tasta Shift, click pe cota si trageti mouse-ul catre vederea sectionata. Cand va aflati deasupra ei, eliberati mouse-ul. Cota va disparea din prima vedere si va aparea in cea din urma. O pozitionam in mod convenabil.
Observatie.
Daca doriti ca o dimensiune sa apara atat intr-o vedere cat si in alta care nu o are (in acest caz avem de-a face si cu o supracotare din punct de vedere al desenului tehnic - SolidWorks nu protesteaza la asa ceva, permitand punerea cotelor dupa cum doriti), folositi acelasi procedeu descris mai sus insa apasati tasta Ctrl in loc de Shift. Cota in cauza va ramane in vederea de origine dar va fi copiata si in proiectia dorita, desigur daca acest lucru este posibil, fiind situatii in care acea dimensiune sa nu poata fi infatisata in o anume proiectie, manevra neavand nici un efect.


L1.4.1.5 Adaugarea cotelor care lipsesc
Facem un Zoom pe zona vederii in sectiune a piesiei pentru a putea adauga usor cotele. Click pe tabul Annotate din CommandManager si apasam pe Smart Dimension. In acest tab gasiti toate uneltele necesare adaugarii de adnotatii pe desen (rugozitati, suduri, note, tolerante, etc).
Incepem adaugarea cotelor. Click pe unul din segmentele verticale ale partii interioare a urechii din dreapta. SolidWorks afiseaza cota pe verticala a segmentului pe care ati facut click (dar care nu ne intereseaza) ...
apoi click pe unul din segmentele partii interioare (nu conteaza care din segmente) a urechii opuse ...
liniile selectate devin verzi dupa care deplasam pointerul pe verticala in sus, SolidWorks materializand cota. Pentru realizarea alinierii cu dimensiunea de 12 mm existenta, pozitionam cota proaspat materializata in dreptul cotei cu care dorim sa o aliniem. O linie intrerupta galbena ne arata ca alinierea s-a realizat. Facem click si cota este amplasata.
Sa mai punem cateva cote. Click pe linia orizontala care materializeaza baza piesei ...
Din nou programul ne indica printr-o cota segmentul selectat. Deplasam mouse-ul pe verticala in sus si selectam muchia piesei ce materializeaza pragul dintre urechi ...
Deplasam mouse-ul pe directie orizontala inspre stanga, SolidWorks materializand cota. Click intr-o pozitie convenabila pentru amplasarea cotei.
In continuare vom adauga o dimensiune pe verticala pentru inaltimea piesei. Click pe muchia bazei piesiei ...
apoi click pe muchia superioara a urechii din dreapta ...
deplasam pointerul spre dreapta, cota fiind materializata. Click pentru amplasarea ei.
In final vom pune o cota pentru latimea piesei. Click pe muchia inferioara a piesei.
Tragem pointerul in jos si facem click pentru amplasarea cotei.
L1.4.1.6 Crearea unei rupturi in piesa
Click in tabul View Layout din CommandManager pentru a accesa functia Broken-out Section ce ne va permite crearea unei polilinii (ce trebuie sa fie un contur inchis) care sa delimiteza zona de ruptura. Forma pointerului se va schimba si intram in modul de schitare a unei polilinii. Mutam mouse-ul deasupra vederii *Front (aceasta va fi incadrata de un chenar magenta semn ca asupra ei se vor rasfrange actiunile viitoare).
Incepem schitarea. Click in afara conturului piesei in zona laterala stanga ...
Continuam prin click-uri succesive sa delimitam contrurul inchis al rupturii. Ultimul click trebuie neaparat executat in punctul de inceput al schitarii, astfel avand certitudinea unui contur inchis. Markerul de concentricitare al punctului curent cu primul punct al schitei este afisat, asa ca facem click.
Odata avand definit conturul, in PropertuManager este afisat tabul Broken-out Section. Bifati Preview pentru a vedea pe vederile amplasate pe foaia de hartie pozitia planului la care se face ruptura si faceti click pe conturul gaurii din stanga bazei, intentionand si indicand programului astfel sa facem ruptura prin centrul acelei gauri. Validati.
L1.4.1.7 Afisarea muchiilor ascunse, adaugarea axelor, liniile de simetrie
Functie de configuratia piesei, de complexitatea ei, pentru o mai buna intelegere a geometriei este imperios necesar sa adaugam desenului liniile de axa sau de simetrie, sa afisam muchiile ascunse (fara insa a incarca excesiv desenul astfel incat sa nu fie citit sau la plotare sa se suprapuna toate aceste linii si sa nu se mai inteleaga nimic, caz in care va trebui sa schimbam scara si/sau dimensiunea formatului de hartie).
Pentru afisarea muchiilor ascunse, faceti click pe proiectia *Front. in stanga se afiseaza PropertyManager. Mergeti in sectiunea Display Style faceti click pe butonul Hidden Lines Visible. Intrucat proiectia *Front este prima inserata, actiunea se va rasfrange si asupra celorlalte proiectii, afisand liniile ascunse peste tot. Daca doriti afisarea acestora doar in una din proiectii, faceti aceeasi pasi doar pentru respectiva proiectie.
Adaugarea axelor suprafetelor de revolutie o puteti realiza facand click pe butonul Centerline (sau daca aveti definita o scurtatura, folositi-o, eu apas pe F10) in tabul Annotate din CommandManager. Vi se cere apoi doua muchii, doua segmente de schita sau o fata cilindrica. Faceti simplu click pe proiectia dorita si SolidWorks va indroduce axele la toate suprafetele cilindrice existente. Daca doriti doar anumite axe, selectati suprafata cilindrica respectiva sau pe rand muchiile care o materializeaza.
Pentru piesele simetrice, cum este aceasta, putem adauga axe de simetrie folosind aceeasi comanda descrisa mai sus, de aceasta data selectand muchiile dorite. Eu le-am adaugat pentru vederea de sus si pentru cea in sectiune.
Cam atat deocamdata pentru aceasta lectie, desigur ca mai este de lucru putin la aceasta plansa in sensul armonizarii cu standardul folosit la noi (sageti, amplasare cote, etc) dar aceasta o vom face in lectia viitoare al carui scop este in principal realizarea formatului cu indicator in care se vor completa in mod automat proprietati citite din model (denumire, cod produs, masa, suprafata, etc), introducerea unui logo, etc. Formatul astfel realizat se va salva intr-un template si va fi folosit ulterior pentru alte desene.